hits

Sykdommen ingen tør snakke om

  • 17.11.2016 kl. 17:00

Hei folkens! I forrige innlegg nevnte jeg så vidt at jeg har en kronisk sykdom, og at jeg noen ganger kommer inn i dårlige perioder. Jeg har bestemt meg for å dele litt mer om denne sykdommen med dere. Dette er noe jeg lenge har vurdert på om jeg engeltlig tør å dele, og grunnen til at jeg velger å dele dette med dere er at jeg tror mange kan kjenne seg igjen i noe av det jeg skriver her. Først må jeg bare si at dette innlegget ikke er en fasit på hvordan denne sykdommen er, men dette er erfaringer fra en 17 år gammel jente som har levd med dette i litt over to år nå.

Ca.10 - 15 % av befolkningen sliter med denne sykdommen, mange også uten å vite at de har den. Denne sykdommen er veldig tabubelagt å snakke om i dag, noe jeg personlig synes er veldig leit ettersom man kan føle seg veldig alene selv om man egentlig ikke er det. Det er også en sykdom som lett blir misforstått av leger, egentlig så er det bare en diagnose etter man har godt gjennom alt mulig og legene ikke finner ut hva som er galt. Sykdommen heter IBS og på norsk står det for «irritabel tarm». Symptomene på IBS er blant annet oppblåsthet, diare og/eller forstoppelse, ubehag, smerter og kramper i magen. I tillegg kan mange også føle seg utmattet og generelt sliten. Dette varier veldig person til person, og noen har det verre enn andre.

Hvorfor noen er så uheldig, og får denne plagsomme sykdommen, er et veldig omdiskutert tema. Noen mener at årsaken kan være stress, mens andre mener at det ikke har noe med saken å gjøre. For min del hadde det nok noe med saken å gjøre, men det var også en rekke andre faktorer som spilte inn. Jeg har en veldig lang og komplisert sykdomshistorie, og har derfor ikke valgt å ta den med i dette innlegget, men jeg kan si at jeg blant annet har gått gjennom kyssesyken og vært undervektig over en lang periode. Det er altså mange faktorer som kan spille inn i sykdomsbildet. Selve sykdommen kan også henge sammen med andre fysiske og psyke lidelser. Denne sykdommen varier som sagt veldig fra person til person. Derfor et det ikke så lett å fastslå selve årsaken til sykdommen.

Nyere forskning viser at det kan være noe feil mellom nervene som sender signal fra tarmene til hjernen. Oss med IBS har en veldig sensitiv tarm, med en gang det skjer ett eller annet i tarmen blir det derfor sent signaler til hjernen som igjen kan utløses som smerter eller ubehag i tarmene. En annen ting er kostholdet, «tunge» karbohydrater såkalte fodmaps som vi finner i blant annet i gluten, melkeprodukter, løk, bønner, epler og pærer skal helst unngås. Mat som inneholder små mengder fodmaps kalles for lavfodmap, og det er et kosthold man regner med at 70 % får litt eller mye bedring av. Jeg kan si at jeg har merket noe bedring på dette kostholdet, men det har også gjort det slik at jeg nesten ikke tåler vanlig mat lengre. Med en gang jeg spiser noe jeg ikke tåler, det trenger ikke være store mengder, blir jeg veldig dårlig. Dette kostholdet har altså sine fordeler og ulemper spør du meg.

Når jeg skal forklare sykdommen min til andre sier jeg ofte at jeg bare har gluten og laktoseintoleranse, rett og slett fordi den kan være veldig vanskelig å forstå for andre. På en måte er det nesten det jeg også har, det føles i hvert fall sånn i forhold til dette kostholdet jeg går på nå.

Noe jeg tror mange med IBS kjenner seg igjen er at ting kan bli vanskelig i sosiale situasjoner som er knyttet til mat. Tro det eller ei, men det er veldig vanskelig å få tak i en pizza som verken inneholder, gluten, løk, mais, sopp, pepperoni eller hvitløk. Du får liksom ikke tak i en lavfodmap pizza på en restaurant. Folk ville bare sett rart på deg om du hadde prøvde å bestille en pizza uten alt dette fyllet på. Du hadde i så fall bare endt opp med en glutenfri pizzabunn uten saus og kanskje litt ost på toppen. Eller kanskje bare osten ettersom glutenfrie pizzabunner ofte består at noen ulike type fiber som ikke er tillatt på et lavfodmap kosthold. Hvor trist er ikke det!

Vi sier at ca. hvert 10 menneske sliter med IBS, noe som er veldig mange når du tenker på store folkemengder. Denne sykdommen er altså et stort samfunnsproblem, og i dag forskes det derfor mye på akkurat dette. Spesielt i forhold til matvarer og ulike medisiner som kan brukes for oss med IBS. Selv har jeg prøvd mye rart som nå ligger ute på markedet, men jeg har ikke fått noe langsiktig bedring av disse produktene. På en måte har man kommet ganske langt, men det er fortsatt mye som gjenstår. Det finnes liksom ikke en mirakelkur som kan kurere denne sykdommen på en uke. Det kan ta flere måneder, år eller så er det en sykdom man må leve med resten av livet. Noen er altså heldige, mens andre dessverre ikke er det.

IBS er langt fra farlig, men garantert en veldig plagsom sykdom spør du meg. Den kan virkelig tære på livskvaliteten. Jeg skal ikke være alt for negativ her, men denne sykdommen har faktisk ødelagt ganske mye for meg. Det gjør det for så vidt nå også, men jeg har lært å kontrollere den litt bedre nå. Likevel kommer jeg inn i dårlige perioder hvor jeg får skikkelig magekramper og blir veldig sliten både fysisk og psykisk. Da må jeg bare holde meg hjemme og legge meg nedpå. Å ta det helt rolig, slappe av og ikke stresse er det eneste som hjelper i slike perioder.

Nå håper jeg flere der ute har fått en litt bedre forståelse av IBS, og jeg håper virkelig flere folk kan være litt mer åpne om slike fordøyelsessykdommer. Det burde virkelig ikke være tabubelagt å snakke om slike ting som fordøyelse, det er jo noe som angår oss hver eneste dag! Til dere som kanskje har denne sykdommen, bare husk dette og det er at du IKKE ER ALENE. Det føles slik, tro meg jeg vet akkurat hvordan det føles, men du er virkelig ikke det! Det er så mange som sliter med det, flere enn du aner. Det er også viktig å huske at TING KAN BLI BEDRE, selv i vonde tider, man må bare være tålmodig!

Det er altså tiden som er fasiten her, og det finnes ingen vei unna dessverre.

Processed with VSCO

- Camille Pettersen

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Camille Pettersen

Hei, mitt navn er Camille Pettersen og jeg er en 18 år gammel jente fra Kristiansand. Her kan du lese om min hverdag og ting jeg interesserer meg for. Jeg blogger om alt fra foto, mote, skjønnhet og tips til litt mer personlige innlegg.

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no